Uncategorized

Enkla pengar till ung kultur

Genom ett gränsöverskridande samarbete mellan näringslivet och Uppsala kommun skapas helt nya och enkla pengar till ungas kultur- och fritidsprojekt.

I korthet går samarbetet, som går under namnet Bygg För Framtiden, ut på att parterna tillsammans vill stötta ungas fritidsaktiviteter inom kulturområdet. De medverkande företagen, bestående av Sh bygg, Bjerking och Sportfastigheter, bidrar med både kompetens och ekonomiska medel samtidigt som kommunen stöttar med bedömning och nätverk i lokalsamhället.

Genom att de unga själva, eller tillsammans med någon förening, kan ansöka om summor upp till 25 000 kronor hoppas partnerna kunna möjliggöra många projekt och samarbeten samt också vara snabba och tillgängliga på ett enkelt sätt genom hela ansökningsprocessen.

SyskonSKAP, en kreativ plattform för unga i Gottsunda och som startades våren 2017 med stöd av Kulturrådet, är ett av de första projekt som ansökt om stöd av Bygg för framtiden. Plattformen drivs av konstnären José David Hildebrand och pedagogen Mireya Monserrat Escanilla, som under året arrangerar konstnärliga workshops, filmvisningar och samtal i stadsdelen. Syftet med projektet är att inspirera barn och unga att själva ta kontrollen över sin personliga utveckling och roll i samhället.

– Det betyder jättemycket för alla ungdomar här i Gottsunda att få skapa själva och samtidigt få möjlighet att träffa olika konstnärer. Tack vare stödet från Bygg För Framtiden kommer vi att kunna utveckla och genomföra workshops i digital kommunikation och media. Utan det stödet hade vi inte kunnat genomföra den digitala delen av vår konstundervisning, säger Mireya Monserrat Escanilla, projektledare på SyskonSKAP.

Kultursatsningen har påbörjats i Gottsunda men planen är att stegvis utvidga denna till att omfatta hela Uppsala. Samarbetet går under namnet Bygg För Framtiden, #BFF, och förhoppningen är att fler företag vill medverka.

För både Sh bygg, Bjerking och Sportfastigheter ligger en meningsfull fritid för ungdomar extra varmt om hjärtat. Ungdomarna är vår framtid och med hjälp av Bygg För Framtiden kan alla bidra till att på ett effektivt sätt utveckla ungdomars idéer och kreativitet.

För Uppsala kommun tillför samarbetet fler möjligheter och resurser för ungas kulturutövande och man ser positivt på att samarbeta kring kultur med fler parter ur näringslivet.

För mer information besök www.byggforframtiden.se eller kontakta:

Rebecka Ell, marknadskoordinator Sh bygg, rebecka.ell@shbygg.se,070-592 71 10
Yvonne Ronnerfors, kommunikationschef Bjerking, yvonne.ronnerfors@bjerking.se,010-211 80 25
Magnus Lohe, affärsstrateg Sportfastigheter, magnus.lohe@sportfastigheter.se, 0730-79 86 66
Pia Sörås-Staflin, kulturstrateg Kulturförvaltningen Uppsala kommun, pia.soras-staflin@uppsala.se, 018-727 17 99

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *